Grovt brød er god og mettende mat for fugler om vinteren

Vinteren er en flaskehals for ville dyr. Det er en fin tradisjon å mate fugler og andre dyr, og på den måten hjelpe dem til å overleve den kalde årstiden.

Dessverre fraråder enkelte kommuner og private mating av fugler. Kravet om et sterilt bymiljø gjør at fugler mange steder ikke er ønsket lenger. Pigger, nett, drager og skilt mot mating signaliserer en ny fiendtlighet mot dyr og en fremmedgjøring overfor naturen.

Misledende informasjon om brødmating

Ett av argumentene mot mating er at særlig vannfugler ikke har godt av brød. Dette tilbakevises av blant annet ornitolog Alv Ottar Folkestad, tidligere leder i NOF med mange års studier av vannfugler bak seg.

Folkestad viser til at studiene av brødfôring i hovedsak er basert på tamfugl av stokkand og andre arter av tamme ender og høns som fôres med brød. Dette blir koblet til mating av viltlevende fugler, som er en helt annen situasjon, da disse har tilgang på naturlig og næringsrik mat. Folkestad sier: «Å gje folk som viser omsorg for viltlevande fugl dårleg samvit for at dei matar endene, er for meg vederstyggeleg.» 1)

The Regal Swan Foundation har utført forskning på svaner gjennom flere år. Forskningen viste ingen forskjell i blodverdier hos svaner som ble fôret med brød og svaner som ikke fikk brød. The Regal Swan Foundation viser til at misledende informasjon om at vannfugler ikke tåler brød har ført til at mange svaner er underernærte og dør av sult. 2)

Tilbakegang for mange fuglearter

Fugler i bymiljø kan ha problemer med å finne naturlig mat, og i en slik sammenheng er det viktig å mate fuglene. Massiv tilbakegang for en rekke fuglearter gjør det ekstra viktig å hjelpe fuglene gjennom vinteren. 1469 fuglearter i verden er truet, og ytterligere 1000 arter nærmer seg å være truet. I Europa er 421 millioner hekkefugler forsvunnet. Kjente arter som stær, gråspurv og sanglerke er blant artene som er berørt. Måker og andre sjøfugler sliter på grunn av dårlig næringstilgang i havet, og 8 av 10 måkearter som hekker i Norge er rødlistet.

Mating av fugler er en positivt holdningsskapende aktivitet som redder liv og fremmer forståelse og respekt for dyr. For mange urbane mennesker er dette den eneste kontakten de har med dyr. For fuglene betyr hver matbit at de lettere kan holde varmen og overleve vinteren.

Hver dag kastes rundt 100.000 daggamle brød fra butikkene. Man kan gjøre avtale med butikker om henting av kasserte brød, og ellers er det fint å ta med brødrester og annen egnet mat til byvann og andre steder der fuglene samles. Det er viktig at brødet ikke er muggent, da mugg er gift for fugler, og grovt brød er bedre egnet enn fint brød. I tillegg er solsikkefrø, frøblanding, havregryn og usaltet fett god fuglemat, og lunkent vann er viktig for hagefuglene når vannkildene fryser.

Mat fuglene med god samvittighet. Det er en fin og meningsfull aktivitet som redder liv.

Kilder:

Firdaposten:

https://www.firdaposten.no/nyheiter/norsk-ornitologisk-forening/dyreliv/a-gje-folk-som-matar-ender-med-brod-darleg-samvit-er-avskyeleg-og-berre-tull/s/5-16-248076

The Regal Swan Foundation:

.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s