Stopp salg av dyr til illegal slakting

En bonde i Kongsvinger er anmeldt for å ha solgt 6 værer til en person som fraktet dem på tilhenger til Florø og avlivet to av dem ved å skjære over strupen på dem. De ble deretter lagt tilbake på tilhengeren med de levende dyrene. Dyrene stod på tilhengeren i rundt ett døgn før politiet og Mattilsynet kom til stedet.

Personen som kjøpte værene er tiltalt i Sogn og Fjordane tingrett, og det er lagt ned påstand om 8 måneder ubetinget fengsel for lovstridig transport og slakting uten bedøvelse. Saken er blant annet omtalt i Bondebladet:

https://www.bondebladet.no/aktuelt/krever-atte-maneders-fengsel-for-smertefull-avliving/

Mattilsynet kan ikke svare på om de har politianmeldt bonden som har solgt dyrene til smertefull avliving. Dyrenes Rett har derfor valgt å anmelde, da bonden også har handlet i strid med loven.

Store lidelser

Dyrevelferdsloven § 3, Generelt om behandling av dyr, krever at dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger.

Dyrevelferdsloven § 6, Kompetanse og ansvar, krever at dyreholder skal sørge for at dyr blir ivaretatt av tilstrekkelig og faglig kompetent personell. Andre skal ha nødvendig kompetanse til den aktitiviteten de utfører. Dyreholder skal ikke overlate dyr til personer som det er grunn til å tro ikke kan eller vil behandle dyret forsvarlig.

Det er forbudt i Norge å avlive dyr uten forutgående bedøvelse. Dyr som får strupen skåret over i bevisst tilstand opplever store lidelser. Spesialveterinær Elisiv Tolo, som har ansvar for bedøving og avliving i Animalia, beskriver det slik: Dyrene kan oppleve intens frykt og unødig lidelse, inkludert drukningsfornemmelser ved innpusting av blod og vominnhold.

Faggruppen for dyrehelse og dyrevelferd i Vitenskapskomiteen for mattrygghet har gjort en risikovurdering av slakting uten bedøvelse. Konklusjonen er: På grunn av de alvorlige lidelsene dyr utsettes for i forbindelse med slakting uten bedøvelse, bør husdyr alltid bedøves før de avlives med blodtapping.

Det er like viktig med en straffereaksjon overfor de som selger dyr til smertefull og lovstridig slakting, som overfor de som utfører slaktingen. Ikke minst er dette viktig av allmennpreventive grunner.

Mange etterspør dyr til hjemmeslakting

Det har kommet frem at det er en betydelig etterspørsel etter dyr til hjemmeslakting, og flere bønder forteller at de er blitt kontaktet om kjøp og slakt av sauer, som omtalt i Bondebladet:

https://www.bondebladet.no/aktuelt/flere-bonder-er-kontaktet-om-kjop-og-slakt/?fbclid=IwAR2_Ujzyx1vrnt6Nt0WP7-7oXyx89izAk0ydqqWPVfTKC2g0e-yLi5lM4AE

Folk som har prøvd å gi bort sauer på annonsesteder har opplevd å få mange henveldelser fra personer av utenlandsk opprinnelse som ønsker å hente sauene til hjemmeslakting. Noen er åpne om at det er til halalslakt, andre fremstiller det som at de skal ha sauene hjemme. Noen forteller at de har faste gårder der de kjøper opp sauer til hjemmeslakting.

Det er viktig at Mattilsynet og politiet gjør en grundig jobb nå. De må stoppe ikke bare de som kjøper opp dyr til lovstridig slakting, men også de som selger dyrene. De er en sentral del av et illegalt nettverk som utsetter dyr for store lidelser.

Har du tips?
Send oss gjerne en e-post på dyrenes.rost@gmail.com

En kommentar om “Stopp salg av dyr til illegal slakting

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s