Alle tiltak er forbudt i hekketida – også fjerning av reir

Måkereir..
Måker er utsatt for omfattende lovbrudd i hekketida. Hammerfest kommune ble i 2020 bøtelagt for å ha spylt vekk krykkjereir fra taket av en offentlig bygning. Fagmøbler Alta ble også anmeldt etter at en ansatt ble filmet idet han knuste eggene i et fiskemåkereir med en stein. Viltkamera på taket av borettslag har fanget opp personer som fjerner fiskemåkereir, i noen tilfeller med klekkeferdige egg.

Dette skjer trolig mange steder. De fleste er klar over at det er forbudt å fjerne reir med egg, men det er kanskje mindre kjent at det også er forbudt å fjerne reir før eggene er lagt. Når hekkingen er i gang og fuglene har startet reirbygging er tiltak forbudt. Da skal fuglene ha fred.

Naturmangfoldloven § 15. (forvaltningsprinsipp)

Høsting og annet uttak av naturlig viltlevende dyr skal følge av lov eller vedtak med hjemmel i lov. Ved enhver aktivitet skal unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi unngås. Likeledes skal unødig jaging av viltlevende dyr unngås.

Dyrevelferdsloven § 3. Generelt om behandling av dyr

Dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger.

I 2020 ble det meldt om 30 prosent økning i salg av fugleskremmere. Det er et signal om at folk er blitt mindre tolerante overfor naturlig dyreliv. Fritt salg av fugleskremmere kan føre til lovbrudd. Alle tiltak mot hekking må settes inn i forkant av hekkesesongen. Når fuglene er i gang med reirbygging er det for sent – da skal de ikke skremmes bort.

Miljødirektoratet har laget en god veileder til viltforskriften, der de gir råd om hvordan man kan leve i fred med alt fra måker på taket til grevling under huset. Her påpekes det at så snart måkene har startet reirbygging er det forbudt å forstyrre. Det lønner seg heller ikke, da forstyrrelser vil føre til at hekketiden forlenges. Et godt tiltak er å tilrettelegge for hekking andre steder, med måkeplattformer som settes opp på egnede steder.  

https://www.miljodirektoratet.no/for-private/vilt-som-gjor-skade/

Det er særlig fiskemåke og krykkje som er utsatt for ulovlige tiltak i hekketida. Begge artene er rødlistet – fiskemåke som nær truet og krykkje som sterkt truet. Det er svært viktig å dokumentere og anmelde lovbrudd mot måker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s