Det nytter å kjempe. Måker skulle avlives på grunn av «tilgrising» av båter og kaianlegg. Nå får de leve!

Skogn Maritime Forening søkte om og fikk innvilget skadefelling av 4 måker av artene gråmåke og svartbak på Holsand i Levanger kommune.  Begrunnelsen var måkeskit på båter og kaianlegg. Mange protesterte og Norsk ornitologisk forening og Dyrenes Rett klaget på vedtaket.  Det gav resultat.  Skogn Maritime Forening valgte å trekke søknaden og har samtidig informert om at ingen måker er blitt avlivet.

Dette var en viktig sak, både etisk og prinsippielt.  Skulle måkeskit ikke lenger tolereres i marine miljø og gi grunnlag for skadefelling,  ville dette bygge opp om negative holdninger og intoleranse for dyr.  En tøying av begrepet «skade av vesentlig økonomisk betydning» til å gjelde fugleskit på menneskers eiendeler ville være i strid med skadefellingsforskriftens vilkår og føre til en uthuling av lovens fredningsprinsipp.

Samtlige måkearter er totalfredet som følge av langvarig tilbakegang i bestandene. 7 av 10 arter som hekker i Norge, inkludert på Svalbard og Jan Mayen, er rødlistet. Måkene bør vernes og det bør vises forståelse for deres rett til å eksistere side om side med mennesker.  Skyting av måker i et forsøk på å fordrive dem fra steder som mennesker ønsker å ha for seg selv er en dårlig og uetisk løsning, og vil i tillegg kun ha kortsiktig effekt.

Takk til alle som slo ring om måkene.  Takk til Norsk ornitologisk forening som sammen med Dyrenes Rett klaget på vedtaket.  Takk også til Skogn Maritime Forening som tok protestene til følge og valgte å trekke søknaden.  Det er aldri for sent å snu, og det står respekt av denne avgjørelsen.  Fredelig sameksistens med naturens dyreliv er fullt mulig – det kreves bare litt velvilje og omtanke, og forståelse for at dyr også har rett til liv og livsrom.

 

Måke .

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s