Husk på fuglene med mat i vinter – og ikke glem de store fuglene

close up of seagull

Photo by Matthias Zomer Pexels.com

Kulde og snø kan ta livet av mange fugler og andre dyr om vinteren.  Når kulden kommer og det blir sparsomt med naturlig føde i naturen, trenger små og store skapninger vår hjelp.

Ulike fuglearter har ulike behov, og det er viktig å fôre så variert som mulig.  Solsikkefrø, frøblandinger, havregryn, grovt brød, nøtter, frukt og usaltet fett er god fuglemat.  Det er også viktig å sette ut lunkent vann når vannkildene fryser.

Hjemmelagde meiseboller

Fuglene foretrekker hjemmelagde meiseboller fremfor de kjøpte.  De er enkle å lage og kan tilsettes ulike godsaker.  Oppskrift på meiseboller finner du her:

https://www.moseplassen.no/2009/10/hjemmelaget-meiseboller-for-fugler-og-ekorn/

Farer 

Dersom du kjøper meiseboller er det svært viktig å ta av plastnettet og bruke egne beholdere for meisebollene.  Småfuglenes klør kan bli hengende fast i nettet, tungen kan skades på nettingen og store fugler kan sluke hele meiseboller med nett.

Muggsopp er giftig for fugler, så pass på at frøblandinger og brød ikke inneholder mugg.  Avokado er giftig og dødelig for fugler.  Hvitt brød bør ikke gis i for store mengder, da det kan gi fuglene diare.

Ikke glem de store fuglene

Måkene sliter som følge av dårlig næringstilgang i havet, og 8 av 10 arter som hekker i Norge (inkludert Svalbard og Jan Mayen) er rødlistet som følge av bestandsnedgang. Det er viktig å hjelpe også de store fuglene, som måker, kråkefugler og vannfugler – de sliter også med kulde, snø og dårlig mattilgang om vinteren.  Flere butikker leverer ut kasserte, daggamle brød til dyremat.

Anti-brød kampanjen som har vært drevet overfor vannfugler er ikke faglig begrunnet og har gjort stor skade.  Den er feilaktig blitt linket til «englevinge», en medfødt defekt som også er funnet blant fugler som ikke mates med brød, og til rosa fjær hos svaner, som skyldes en bakterie.  Det er ikke riktig at vannfugler kan ta skade av brød.  Som vegetarianere går de etter planteføde med konsentrert næringsinnhold, og de responderer derfor godt på kornprodukter som brød.

The Regal Swan Foundation viser til at misledende informasjon om at vannfugler ikke tåler brød har ført til at mange svaner er underernærte og dør av sult. 1)

Tidligere leder i Norsk Ornitologisk Avdeling, Alv Ottar Folkestad, som har studert ender og svaner i mange år, mener det er «avskyeleg og berre tull» å gi folk som mater ender med brød dårlig samvittighet. 2)

Kilder:

1) The Regal Swan Foundation:

2) Firdaposten: – Å gje folk som matar ender med brød dårleg samvit, er avskyeleg og berre tull:

https://www.firdaposten.no/nyheiter/norsk-ornitologisk-forening/dyreliv/a-gje-folk-som-matar-ender-med-brod-darleg-samvit-er-avskyeleg-og-berre-tull/s/5-16-248076

En kommentar om “Husk på fuglene med mat i vinter – og ikke glem de store fuglene

  1. Jeg mater fuglene seks dager i uken. Jeg vil svært gjerne vite om butikker i Bergen som gir ut dagsgamle brød. Takk!
    Wenche, telefon 970 70 990

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s