TINE: Sett beitekrav bak pristillegget på sommermelk

cof

cof

Hvert år kommer det tips om kyr som ikke kommer ut om sommeren. I flere tilfeller gjelder tipsene båskyr som ikke har vært ute på flere år. De står oppbundet året rundt og ser aldri den sommerenga som TINE reklamerer for på melkeprodukter.

TINE oppmuntrer til produksjon av sommermelk gjennom et prissystem som gjør det lønnsomt å ha størst produksjon om sommeren. Det kan føre til at kyr står varig innesperret, fordi enkelte bønder vil ha det lettvint og ikke vil ta arbeidet med å slippe kyrne ut og inn.

TINE kan bidra til at flere kyr kommer ut om sommeren ved å stille beitekrav bak pristillegget på melk fra kyr i båsfjøs og luftekrav bak pristillegget på melk fra kyr i løsdriftsfjøs. Ved å varsle trekk i tillegget med tilbakevirkende kraft der mosjonskravet brytes, kan TINE motivere flere til å oppfylle regelverket.

Ingen dyr er utsatt for større frihetsberøvelse enn kyr på bås. De kan bare bevege seg et par skritt i hver retning, med trusselen om støt fra kutreneren hvis de krummer ryggen på feil sted i båsen. De ligger trangt og ukomfortabelt, selv med matter. Mange står med fastgrodd avføring som klør og etser sår, uten at de får mulighet til å klø eller skubbe seg.  De er konstant eksponert for støy fra vifter og maskiner. Det er vanlig at kyr står på bås 10 måneder i året, slik loven åpner for. Men mange står slik hele året og får aldri oppleve fri bevegelse, sollys og frisk luft.

Først i 2024 utvides mosjonskravet til 16 uker for kyr i båsfjøs, som kompensasjon for at løsdriftskravet ble utsatt til 2034. Men uten at systemet endres vil mange kyr heller ikke komme ut etter 2024. TINE kan gjøre noe med dette. Ved å stille beitekrav og luftekrav bak pristillegget på sommermelk og ha et tett samarbeid med Mattilsynet, kan flere kyr slippe lidelsene ved å stå innesperret på bås året rundt og livet ut.

Hjelp kyrne. Skriv til TINE: forbruker@tine.no

Forslag til tekst:

TINEs pristillegg på sommermelk fører til at mange kyr ikke kommer ut om sommeren. Det avdekkes stadig nye tilfeller der kyr ikke har vært løst fra båsen på mange år. De står innestengt året rundt og får aldri oppleve den sommerenga som TINE reklamerer for på melkeprodukter. Dette fordi det er mer lettvint for bonden å bringe maten inn til kyrne enn å følge kyrne på beite. Mattilsynet har ikke kapasitet til å følge opp alle melkeprodusenter, og mange melder ikke fra om brudd på mosjonskravet.

TINE kan gjøre noe med dette. Ved å stille beitekrav bak pristillegget på sommermelk for båskyr og luftekrav bak pristillegget på sommermelk for kyr i løsdriftsfjøs, og varsle trekk med tilbakevirkende kraft der mosjonskravet brytes, kan mange flere motiveres til å oppfylle regelverket. Mosjon og beiting er helt grunnleggende for dyrevelferden. Det er pristillegget på melk som er hovedårsaken til at mange kyr opplever livsvarig frihetsberøvelse. Det er derfor viktig at TINE tar grep for å bøte på dette.

2 kommentarer om “TINE: Sett beitekrav bak pristillegget på sommermelk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s