Dyretragedien i Troms der over 80 sauer døde: Mattilsynet var varslet, men reiste ikke ut. Anmeldes for tjenesteforsømmelse

I begynnelsen av juli 2020 fikk Mattilsynet bekymringsmelding fra Matmerk om sauer som stod uklipte og skitne i et fjøs i Målselv i Troms. Mattilsynet hadde i 2017 og 2019 fått bekymringsmeldinger om samme gård. Likevel reiste de ikke på tilsyn. De regnet med at bonden ville slippe ut dyrene, og oppfattet gården som et «normalbruk». 13. september, mer enn tre måneder senere, ble over 80 sauer funnet døde i fjøset. Den samme avdelingen mottar mye kritikk for håndtering av saken om hesteholdet på Bunes gård.

Faksimile fra Folkebladet om dyretragedien i Målselv

Sauene stod inne gjennom tre måneder og sultet i hjel, mens beitene stod grønne utenfor. Hadde Mattilsynet reist på tilsyn ville dyretragedien vært unngått. Når sauer står skitne og uklipte i et fjøs i juli, burde alarmklokker ringe. På den tiden er de fleste sauer i fjellet.

Bekymringsmelding fra Matmerk, som har med internkontroll og kvalitetssikring i landbruket å gjøre, burde blitt tatt på alvor. Tidligere bekymringsmeldinger om samme gård tilsa også at det var grunn til å undersøke.

Dyrene kunne fått hjelp. De kunne ha kommet på sommerbeite. I stedet stod de i fjøset med vinterull og sultet i hjel gjennom sommeren, etter at Mattilsynet var blitt varslet. Bonden er dømt til ett år og fire måneder fengsel for brudd på dyrevelferdsloven. Saken bør få etterspill for Mattilsynet også.

Dyretragedie på hestegård

I en tiårsperiode har den samme avdelingen i Mattilsynet fått utallige bekymringsmeldinger om vanstell og magre hester på Bunes gård. I juni i år gav Mattilsynet eier frist til 13. juni på å fôre opp to underernærte hester. Etter tilsyn 15. juli ble fristen utsatt til 15. september. I mellomtiden forsvant en av av de magre hestene fra beitet og ble funnet død 11. september.

Nå har eier fått ny frist til å fôre opp den gjenværende underernærte hesten til 15. oktober. Slik får eier sjanse etter sjanse, mens dyrene lider. 

Privat foto: En av de underernærte hestene på Bunes gård

Mattilsynet sier at de ikke kan gå for fort frem, og at de ikke vil gjøre vedtak om avliving som første tiltak. Denne saken har pågått i ca. ti år, så de har ikke gått for fort frem. Avliving trenger heller ikke å være første tiltak. De kan la hestene omplassere. 

Utallige dyr lider i Norge på grunn av at Mattilsynet ikke følger opp. Dyrehold får utvikle seg til dyretragedier under Mattilsynets oppsyn, andre utvikler seg etter bekymringsmeldinger som ikke blir fulgt opp. Dårlig dyrehold får hangle videre, og minimumskravene i lovverket blir ofte ikke oppfylt fordi Mattilsynet ikke håndhever dem. Dyr i Norge er nærmest uten beskyttelse fra det offentlige. Det eneste virkemiddelet som gjenstår når Mattilsynet svikter er å anmelde etaten for tjenesteforsømmelse.

En kommentar om “Dyretragedien i Troms der over 80 sauer døde: Mattilsynet var varslet, men reiste ikke ut. Anmeldes for tjenesteforsømmelse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s