Lovbrudd mot dyr i havet må få konsekvenser

Fisk

Arctic Sea Harvest har latt 800 teiner stå urøktet i sjøen siden oktober 2019, og tusener av dyr er blitt fanget og pint til døde. Dyrens Rett har anmeldt rederiet for grovt brudd på dyrevelferdsloven og havressursloven, men det er viktig at Fiskeridirektoratet følger opp med en anmeldelse. Vi oppfordrer folk om å skrive til direktoratet og anmode om dette.

Fisk og tifotkreps er omfattet av dyrevelferdsloven. Forskning viser at fisk og skalldyr føler smerte og reagerer normalt på smertepåvirkning.  Lovbrudd mot havets dyr må tas like alvorlig som lovbrudd mot landdyr.

De 800 teinene har gjennom mange måneder fanget tusener av fisk, krabber og andre sjødyr som har sultet i hjel eller er blitt spist levende av andre dyr. Det er anslått at ca. 5.500 individer er blitt fanget i teinene, og krabbene skal ha blitt kannibaliserte før de har sultet i hjel. Dette kan sammenlignes med å etterlate feller i skogen som fanger og piner dyr til døde.

Arctic Sea Harvest hevder at de ikke fikk varslet fra Fiskeridirektoratet om å hente opp teinene 7. april 2020, men dette er ingen unnskyldning. De har vært klar over at teinene stod urøktet i sjøen og fanget og drepte dyr gjennom mange måneder, og de burde ha hentet dem opp frivillig på et tidlig tidspunkt. Fiskeridirektoratet burde også ha reagert på et tidligere tidspunkt. Teinene ble tatt opp av Kystvakta og Fiskeridirektoratet 7. – 9. mai.

Dette er brudd på dyrevelferdslovens § 3, som slår fast at dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker, og at dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger.

Det er også brudd på havressursloven, som setter forbud mot å etterlate gjenstander i sjøen som kan skade marint liv.

Vi oppfordrer folk om å skrive til Fiskeridirektoratet og anmode om at direktoratet anmelder saken og bidrar til at dette får konsekvenser for rederiet, og på den måten viser at lovbrudd mot havets dyr blir tatt på alvor.

E-post: postmottak@fiskeridir.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s