Skyting av havørn vil ikke redde ærfugl

A ørn

Siv Mossleth i Senterpartiet vil åpne for å skyte havørn i enkelte områder for å berge den nær trua ærfuglen, og hun vil ta dette spørsmålet opp i Stortinget. 

https://www.nrk.no/nordland/vil-apne-for-a-skyte-havorn-for-a-berge-aerfuglen-1.14904901

Ærfuglbestanden i Norge er redusert med 80 prosent på 40 år. Da tilbakegangen startet var havørna nær utryddet i Norge. Arten ble fredet for vel 50 år siden og kan ikke skyldes for ærfuglens tilbakegang.

Ærfuglen er bare en av mange sjøfuglarter som er i tilbakegang. 30 prosent av sjøfuglene på fastlandet er forsvunnet på 10 år, og 16 av 28 marine sjøfuglarter er oppført på Norsk rødliste. Dårlig næringstilgang som følge av overfiske og klimaendring er trekt frem som de viktigste årsakene.

Forbudet mot å kaste fiskeavfall i havnene har ført til at ærfugl og andre sjøfuglarter har mistet en viktig matkilde om vinteren. Forskere ved Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) ønsker at det skal åpnes for å kaste fiskeavfall i havnene igjen for å berge flere ærfugl:

https://www.nrk.no/nordland/vil-berge-aerfuglen-med-fiskeslog-1.7974955

Dette er tiltak som kan hjelpe. I tillegg er det viktig å totalfrede ærfuglen. Det er uforsvarlig å tillate fortsatt jakt på en rødlistet art. Det er mange gode tiltak politikerne kan jobbe frem mot, men skyting av havørn er feil fokus. Som Norsk Ornitologisk Forening skriver – dette vil ikke redde egg- og dunværene langs kysten:

https://www.hitra-froya.no/meninger/2020/02/26/Skyt-en-hav%C3%B8rn-berg-en-%C3%A6rfugl-21172274.ece

Det er ikke naturlig predasjon som er årsak til omfattende fugledød over hele verden. Det skyldes menneskeskapt påvirkning, som overfiske, nedbygging av natur, intensivt jordbruk, insektdød, plastforsøpling, m.m.. Det er på disse områdene tiltak må settes inn.

Vi må slutte å gi dyrearter skylden så snart en art går tilbake. Havørna trenger også beskyttelse. Den står også i fare når næringstilgangen i havet blir dårligere.

For de som vil gjøre noe: Skriv til klima- og miljøministeren, link til saken om Sp-politikeren som vil skyte havørn, og krev at havørna fortsatt vernes.  (postmottak@kld.dep.no)

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s