Dyr skremmes til døde av fyrverkeri – vær med å kreve et forbud

For både tamme og ville dyr er nyttårsaften forbundet med redsel og panikk. Stadig flere krever et forbud mot fyrverkeri i privat regi, både av hensyn til dyr og mennesker. Vær med å kreve dette du også.

Hvert år koster nyttårsfeiringen i Norge dyreliv. I fjor døde en hest etter å ha løpt inn i et tre, og ei ku døde av stress i fjøset. 75 hunder var meldt savnet etter nyttårsaften.  

Massedød blant fugler

Forskere mener at fyrverkeri er årsak til massedød blant fugler flere steder i verden på nyttårsaften. Fugler som har gått til ro for natten jages opp når fyrverkeriet eksploderer rundt midnatt, og i stummende mørke kan de fly inn i bygninger, trær og kraftlinjer. 1. januar 2011 falt rundt 5000 døde fugler ned over byen Beebe i Arkansas. Året etter ble det enda en gang meldt om massedød av fugler i Arkansas på samme dato. 1) Samtidig ble det funnet 500 døde fugler på et begrenset område i Louisiana og 50-100 døde kaier i Falköping i Sverige. 2)

Et internasjonalt forskerteam basert i Nederland brukte værradar til å overvåke bevegelsene til ville fugler på nyttårsaften. Data viste at titusener av fugler eksploderte i flukt rundt midnatt når fyrverkeriet startet. De panikkslagne fuglene nådde høyder på 500 meter, der de fløy i tette flokker i 45 minutter. 3)

Motstand mot fyrverkeri

I en undersøkelse Norstat utført i 2019 på vegne av Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO), svarte 67 prosent av de spurte at de er enige eller noe enige i at det er riktig å forby privat bruk av fyrverkeri på nyttårsaften. 4) Likevel uttalte daværende Samfunnssikkerhetsminister, Ingvil Smines Tybring‐Gjedde, at det ikke var aktuelt med et forbud. Hun mente at hunder kan trenes opp til å bli mindre redde. Det er en lettvint bortforklaring. For mange hunder er redselen så sterk at det ikke lar seg gjøre å trene den bort, og redselen gjelder like mye andre dyr – både ville og tamme.

De svenske kommunene Lidköping og Boden har byttet ut raketter med miljøvennlig lys- og lasershow, av hensyn til dyr og natur. 5) Dette bør være fremtiden også for norske kommuner. Ved henvendelse til alle norske kommuner svarte to at de vurderer å innlemme et forbud i lokal forskrift. Vi håper flere vil komme etter.

Send gjerne e-post til nåværende Justis- og beredskapsminister Monica Mæland, og be om at fyrverkeri i privat regi forbys.  postmottak@jd.dep.no

Signer kampanjer for forbud mot fyrverkeri i privat regi:

https://www.dyrsrettigheter.no/familiedyr/underskriftskampanje-mot-fyrverkeri/?fc=31rh2&fbclid=IwAR2SNl93mjul_87juu7sOOJtkWTr4QnrqGYZSaRGURZuEmEFgVmsuZTZek0

Underskriftskampanje for forbud mot fyrverkeri i privat regi

Kilder:

1) https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/o48eR/arkansas-derfor-doede-fuglene
2) https://www.nrk.no/urix/massedod-av-fugler-i-sverige-1.7449935
3) https://www.forbes.com/sites/grrlscientist/2015/12/31/birds-flee-en-mass-from-new-years-eve-fireworks/#752393ee7850
4) https://www.aftenposten.no/norge/i/vQpG8m/samfunnssikkerhetsministeren-oensker-ikke-forbud-mot-fyrverkeri
5) https://www.nrk.no/ostfold/svensker-bytter-ut-raketter-med-lasershow-1.13841325

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s