Senk farten – det sparer mange liv

animal deer road snow

Photo by Snapwire on Pexels.com

Farten dreper. Hver time på dagen blir mange dyr lemlestet og drept i trafikken. Årlig blir omkring 6000 hjortedyr skadet eller drept på veier og jernbaner. Ved å dempe farten med bare 10 km i timen halveres antall ulykker.

Sammenhengen mellom fart og antall elgpåkjørsler ble undersøkt i Sverige av Seiler (2005). En fartsreduksjon på 2 km i timen fører ifølge undersøkelsen til en reduksjon av antall ulykker på 15 prosent, og en fartsreduksjon på 10 km i timen fører til en reduksjon av antall ulykker på 56 prosent. 1)

Særlig i tida rundt solnedgang og soloppgang er det stor fare for kollisjoner med hjortedyr. Hver dag smeller det mange steder i landet, og dyr ligger igjen i veibana i store lidelser eller rømmer til skogs med skadene sine. Mørketallene er store – mange dyr blir ikke funnet under ettersøk og mange bilførere melder heller ikke fra.

Nylig ble et rådyr funnet forlatt etter påkjørsel i Melhus kommune, med begge bakbeina brekt, uten at bilføreren hadde meldt fra.

https://www.tronderbladet.no/nyheter/2019/01/02/Kj%C3%B8rte-p%C3%A5-r%C3%A5dyr-og-lot-det-ligge-igjen-med-brukne-bakbein-18170041.ece?fbclid=IwAR1dorbqZdwXSPil-64PeyT0jdoWydhzGoa-7cuPXFWSRmC9IVkiVBOEOSg

Ved å redusere farten fra 80 til 70 km i timen sparer det mange liv, og det eneste vi taper i tid er ca. 5 minutter. De fem minuttene er ikke verdt den høye risikoen for sammenstøt med ville dyr, med de alvorlige konsekvensene det kan få for dyr og mennesker. Vis hensyn og senk farten – det sparer mange liv og mye lidelse.

Kilde:

1) Trafikksikkerhetshåndboken – Tiltak mot viltulykker:

https://tsh.toi.no/doc632.htm

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s