Seier for grågjessene

animal beak beautiful bill

Photo by Pixabay on Pexels.com

Dyrenes Rett klaget i 2017 i samarbeid med NOAH på 5 tillatelser til skadefelling av grågås i Flora kommune.  Klagene gjaldt til sammen 38 grågjess som kunne felles i hekketida.

Fylkesmannen i Sogn og Fjordane har behandlet klagene og gitt klager medhold i alle sakene – på grunn av formelle feil i søknadene og vedtakene og manglende oppfylling av skadefellingsforskriftens vilkår.  Blant annet har skadefellingen hatt preg av bestandsregulerende tiltak.  Selv om Fylkesmannens avgjørelse ikke får praktisk betydning for gjessene, som er skutt for lenge siden, er det en viktig seier med tanke på fremtidige skadefellingssaker i Flora kommune, og avgjørelsen kan også ha betydning for tilsvarende saker andre steder i landet.

Grågås er utsatt for omfattende skadefelling i Norge.  Det finnes ingen oversikt over antallet grågjess som skytes i løpet av våren og sommeren, men det er ikke uvanlig at det gis tillatelser til å felle over 100 grågjess innenfor en kommune.  I mange tilfeller fører skyting av voksne fugler til etterlatte og sultende unger.  Dyrens Rett har i 2018 klaget på skadefelling av grågjess i 7 kommuner.

Det finnes andre løsninger enn å skyte.  Norges Bondelag har utarbeidet en brosjyre om hvordan beiteskader av gås kan forebygges – med blant annet skremming, utgjerding, leplanting og skjøtsel av øyer, holmer og annen utmark til friområder der gjessene kan beite uten å gjøre skade.

Dyrenes Rett ønsker å følge opp saker som gjelder skadefelling av dyr, blant annet gjess – og ber om tips.

Kilde:

Bondelaget – Hvordan forebygge beiteskader av gjess:

https://www.bondelaget.no/getfile.php/13700591-1433753831/MMA/Nettbutikk/Kunnskapsmateriell/Hvordan%20forebygge%20beiteskader%20av%20gjess.pdf

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s