Behov for lovfesta krav til ly for dyr i beitetida

SAM_5560.JPG

Ny nedbørsrekord for vestlandet i september med over 500 mm nedbør, og nesten like mye nedbør i oktober, viser behov for nytt lovverk for å sikre dyr beskyttelse mot vær og vind i beitetida.

Mens ville dyr kan søke ly i tette skogholt, er mange beitedyr tvunget til å stå under åpen himmel og ta imot endeløse regnbyger uten mulighet til å søke ly.  Når dyr står i kaldt høstregn og ikke rekker å tørke opp mellom bygene, fryser de.  Hårlaget legger seg og isolasjonsevnen er lik null.  Storfe ligger normalt omtrent halve døgnet, men i regnvær og på våte, gjørmete jorder står de mest og henger.

Forskning viser at storfe ikke liker regn og selv ved lett regn trekker inn i fjøset. 1)

Som følge av TINEs pristillegg på melk i sommermånedene får en del kyr beiteperioden først i sinperioden om høsten, og mange av disse kyrne beiter på innmark som er snauet for skog.  Også en del kalver kommer seint på beite, og de er enda mer sårbare for regn enn de voksne dyrene. Med mye regn og ingen steder å søke ly kan mosjonsperioden bli mer en plage enn et gode for dyrene.

Dyrevelferdsloven stiller krav om at dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger.  I vinterhalvåret er det krav om tak og tre tette vegger for husdyr som går ute, men stadig mer ekstremvær viser behovet for å gi dyr beskyttelse også i beitetida.  Dette kan lett ordnes ved å gjerde inn et stykke tett skog i utkanten av beitet.  Dersom skog mangler bør dyrene få leskur, og mangler begge deler bør de tas inn i perioder med store nedbørsmengder om høsten.  Det er positivt at dyr får være mest mulig ute, også om høsten, men det er ikke forsvarlig å ta fra dem muligheten til å søke ly.

Dyrenes Rett har sendt en henvendelse til Mattilsynet med dokumentasjon som viser at kyr og kalver som står i regnvær på beite uten ly har svært dårlig velferd, og med oppfordring om å innlemme krav om ly for dyr i beitetida i de nye holdforskriftene.  Det er samtidig sendt brev til TINE med oppfordring om å stille beitekrav bak pristillegget på sommermelk, slik at det utbetales til bønder som produserer melk på sommerbeite.  Det kan bidra til at flere kyr kommer ut om sommeren.

Vær gjerne med å kreve dette.

Mattilsynet:  postmottak@mattilsynet.no

TINE:  forbruker@tine.no

Kilde:

1) Forskning.no – Kuer liker ikke regn:

https://forskning.no/husdyr-landbruk/2014/03/kuer-liker-ikke-regn?fbclid=IwAR32sfnU4RpGxKa38vJx0v1SVL2NcxtUJmdgKr7QhDASYiiuSmmUUzxJq6o

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s