Utbredt skadefelling av grågås i hekketida – tips ønskes

animals-birds-flight-53531

Flere kommuner har i vår gitt løyve til felling av et høyt antall grågjess – flere steder fra 60 til 120 fugler innenfor samme kommune.  Dette har preg av vårjakt og bestandsregulering, noe skadefellingsforskriften ikke åpner for.  Dyrenes Rett har klaget på en rekke vedtak om skadefelling og vil gjerne ha tips om slike saker.

Det legges opp til omfattende dyretragedier når et stort antall hekkende grågjess skytes på den tiden de har unger.  Dette bryter med dyrevelferslovens forbud mot å hensette dyr i hjelpeløs tilstand og naturmangfoldlovens bestemmelse om at unødig skade på viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi skal unngås.  Gjess er monogame og begge foreldrefuglene trengs i oppfostringen av ungene.

Erfaringer viser at skadefelling har tvilsom effekt, og at fellingen må pågå jevnlig gjennom hele sesongen for å holde grågåsa borte fra dyrka mark.  Det er behov for å endre en altfor liberal skadefellingspraksis og forebygge fremfor å drepe.  Tiltak som skjøtsel av øyer, holmer og annen utmark til friområder vil kunne gi bedre og mer langsiktig effekt enn skadefelling.  En brosjyre er utarbeidet av Bondelaget og tar for seg forebyggende tiltak mot beiteskader, bl.a. skremming, utgjerding/leplanting og skjøtsel av øyer, holmer og annen utmark til friområder.

https://www.bondelaget.no/getfile.php/13700591/Nettbutikk

Vi bør bør bevege oss bort fra den lettvinte løsningen å ta livet av dyr når de kommer i veien for menneskelige interesser, og i stedet velge etiske og langsiktige løsninger som også kan ha bedre effekt. Dyr har rett til liv og livsrom, og naturlig adferd og næringssøk må tolereres. Kommunene bør bidra til en bevisstgjøring omkring dette og ikke så lettvint gi tillatelse til å ta livet av dyr.

Tips oss gjerne om saker der kommuner gir skadefellingstillatelser på fugler og andre dyr i yngletida.   
 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s