Store lidelser for norske griser under produksjon og slakting – signer kampanje mot gassing av griser

animal-farming-animals-farm-66627Mattilsynet har det siste året avdekket mange alvorlige brudd på lovverket i grisebesetninger i Rogaland.  Av 228 uanmeldte tilsyn ble det funnet ett eller flere avvik i 166 av disse besetningene.  Det utgjør 73 % av dyreholdene.

Det ble blant annet funnet for mange dyr på for liten plass, skitne dyr i møkkete binger, syke og skadde dyr som ikke ble tatt hånd om og uforsvarlige avlivingsmetoder.

I løpet av tilsynsperioden fikk 6 produsenter overtredelsesgebyr, 4 fikk aktivitetsforbud, 3 fikk avviklingsvedtak og 1 produsent ble politianmeldt.  Mattilsynets konklusjon er at velferden for gris i Rogaland ikke er god nok.

Sluttrapporten kan leses her:

https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/produksjonsdyr/svin/sluttrapport_mattilsynets_tilsynsprosjekt_paa_slaktegris_i_rogaland_201718.30963/binary/Sluttrapport:%20Mattilsynets%20tilsynsprosjekt%20p%C3%A5%20slaktegris%20i%20Rogaland%202017-18

I 2010 ble det kjent at hver fjerde gris som blir levert til slakting i Norge har alvorlig magesår.  Men også under avliving lider grisene.

I Norge bedøves de fleste griser med CO2-gass, og over 4000 griser gasses hver dag.  Mattilsynet omtaler dette som en svært smertefull og stressende opplevelse, og Sveriges Lantbruksuniversitet viser til at gassen brenner ved innånding.  Grisene er blitt filmet idet de senkes ned i CO2-gassen, skrikende i panikk etter luft.

Vær med å signere underskriftskampanjen som krever et forbud mot CO2-gassing av griser:

https://www.change.org/p/forby-co2-gassing-av-gris-i-norge

Kronikk av journalist Alf Berg om behandlingen av grisene:

http://www.nationen.no/kronikk/bransjen-ma-ta-ansvaret-selv/

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s